Ако всички жени решат да стачкуват дори за един ден - светът ще спре!

Това, което поддържа обществото, е нашият труд на медицински сестри, лекарки, лаборантки, чистачки, учителки, продавачки, сервитьорки, шивачки, работнички в логистичния сектор, сезонни и земеделски работнички, болногледачки, платени и неплатени домашни работнички и грижещи се за близките си. Вкъщи и на работните ни места, нашият труд е жизненоважен, но вместо да бъде почитан и възнаграден, той бива незабелязан, нископлатен и принизяван.
Пандемията задълбочи болезненото неравенство, в което живеем. Казва ни се да „стоим на сигурно у дома“ – но много от нас нямат домове или базовите условия, които са нужни да работим и да се учим от вкъщи. За някои от нас домовете са всичко друго, но не и безопасно място, защото трябва да живеят с партньори насилници и да се борят срещу нарасналото домашно насилие по време на мерките по затваряне. Обект сме на открита атака, която цели да ни принуди да останем в ролята на слугини на цялото общество, подчинени вкъщи и трудово експлоатирани навън.

Отказваме да бъдем считани за „ключови“ единствено когато сме експлоатирани и потискани! Обявяваме временна женска стачка – от платения или от безплатния си труд, от домакинската работа, притесненията, стреса, насилието и експлоатацията и минаваме отново отпред - този път на площада!
Присъдинете се към нас на 8 март, понеделник, от 18:30ч. на площад "Независимост"!

ШЕСТВИЕ ЗА ПРАВАТА НА ЖЕНИТЕ

За пета поредна година ви каним да се присъедините към нас на 8 март, понеделник, от 18:30 ч., на площад Независимост и да се включите в Шествието за правата на жените! 8 март не е просто денят на жената, той е ден за борба за справедливост. Затова тази година, както и всяка друга, ние сме на първа линия в борбата срещу сексизма, неравенствата и дискриминацията. Заставаме заедно, за да поискаме по-добър живот и достойнство за всички ни.

МАСОВО ВХОДИРАНЕ НА ПРОТЕСТНИ ПИСМА ДО ИНСТИТУЦИИТЕ

Тази година освен на традиционното протестно шествие, ви каним да се включите и в онлайн акцията ни за масово входиране на писма до (без)отговорните институции! Това е още един начин да бъдем солидарни с жените от най-уязвимите групи и да обединим усилия с онези които не могат да присъстват на шествието по една или друга причина, но също вярват в принципите на половото равенство. Нека покажем на всички, че отказваме да бъдем считани за “ключови” единствено когато сме експлоатирани и потискани.

 

Феминистки мобилизации

Феминистки мобилизации е хоризонтален феминистки колектив, който се бори за социалното, икономическото и политическото равенство на половете. Ние сме хора от различни поколения, полове, сексуалности и произход, хора с дълъг и с никакъв опит в активизма, артисти, художнички, студенти, майки, чужденки, работнички, преподаватели…

В началото на 2020 г. се обединихме, за да се борим за по-справедлив и достоен живот за всички. Ние припознаваме феминизма като движение за достигането на политическото, икономическото и социалното равенство на половете, което обхваща борбата за справедливост на всеки един човек, от безработната майка до медицинската сестра, от пенсионерката до шивачката, от ромското момиче до транс жената, от чистачката до университетската преподавателка, от момичето с увреждания до жената, потърсила убежище от ужасите на войната.

Организирани сме на хоризонтален принцип, което означава, че взимаме решенията си заедно и демократично, като всеки е свободен да се присъедини – https://www.facebook.com/groups/155116832589687.

 

Полезни връзки и ресурси

Тук ще откриете полезни връзки и ресурси по теми, свързани с насилието, половото неравенство и овластяването на жените и момичетата.

Гореща телефонна линия за пострадали от насилие:
0800 1 8676 или 02 981 7686
Психологическа, юридическа и социална подкрепа по телефона, в Skype или във Viber за защита от насилие, основано на пола, на:
0800 11 97

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС