Знаете ли, че насилието, основано на пола, не се ограничава само до физическия тормоз и домашното насилие? Сексуалното, словесното, психическото и икономическото му измерение често се преплитат, създавайки множество прегради пред развитието и правото на достоен живот на много жени и момичета. Нормализирането на насилието от политици, медии и обществени личности е крайно опасно – то помага за неговото разпространение и ограничава търсенето на изход и подкрепа от страна на жертвите, а половите роли просто го утвърждават. Насилието, основано на пола, не трябва да се разглежда само в рамките на междуличностните отношения, тъй като основите му се коренят в обществените порядки и институциите, които служат на потисническата социоикономическа система. 

Следете ни тук и в социалните ни канали, за да научите повече за различните форми на насилие, основано на пола. 

Всяка година на 25 ноември отбелязваме Международния ден за елиминиране на насилието над жени. Датата е повод за привличане на внимание върху проблеми като домашното насилие, изнасилването, сексуалния тормоз, икономическата зависимост на жените и половите стереотипи, които подклаждат женомразството на обществено ниво.  25 ноември е и ден за акции, с които да поискаме отговорност от институциите, които отново и отново се провалят в ролята си да осигурят превенция на насилието, подкрепа и защита на пострадалите, реабилитация за насилниците и функционираща обща рамка на действие, чрез която насилието над жени да бъде елиминирано.

Нито една повече: онлайн прожекция на
"Това, което не ме убива"

За да привлечем внимание върху проблемите на домашното и структурното насилие, без да стоварваме допълнително тежест върху изнемогващите медицински сестри, с болногледачките, учителките и всички останали работнички в преобладаващо “женските” професии, тази година, вместо на протестно шествие ви каним на онлайн прожекция. “Това, което не ме убива” (2017) е смел и провокативен английски филм, в който майки, адвокати и експерти по домашното насилие споделят лични истории, брутални факти и участват в откровени дискусии за грешките в системата и възможните начини за справяне с проблема с насилието, основано на пола.

Филмът ще бъде свободен за гледане онлайн с български субтитри между 23.11. и 26.11. в канала на Cinema Politica във Vimeo (https://vimeo.com/cinemapolitica). На 25-ти от 19:00 може да се включите в нашата виртуална прожекция за да гледаме филма заедно, макар и от разстояние, след което ще имаме и кратка дискусия, по време на която ще се запознаем и ще поговорим за събитията от последната година.

 

Нито една повече: да събудим институциите

Тази година вместо на протестно шествие, ви каним на масово входиране на писма до (без)отговорните институции! Време е те да се събудят и задействат! Мълчанието им в момента, в условията на разгръщаща се пандемия от насилие, е повече от неприемливо – то е опасно! През изминалите три години формулирахме серия от искания, сред които превантивни, рехабилитативни, образователни, институционални и информационни мерки. Нито едно от тях не беше изпълнено, въпреки заявките и обещанията на отделни парламентарни групи. Тази година сме още по-категорични в исканията си и апелираме към всеки един от вас: изразете своята солидарност с жертвите на насилие, основано на пола и се включете в общата ни борба за по-добър, по-подкрепящ и по-справедлив свят за всички жени и момичета!

Присъединете се към нас в масовото изпращане на писма до посочените институции през целия ден на 25 ноември!
Защото това трябва да спре. Защото ние няма да го позволим. Нито една повече!

 

Призивът на акциите ни тази година преповтаря исканията от предишните две години, защото по нито-едно от тях няма задоволителен прогрес за последните 24 месеца. 

Пандемията от Covid-19 само увеличи наложителността от спешни мерки за превенция на и защита от домашното насилие, а и стовари огромен товар върху предимно женския формален и неформален грижовен сектор.

Прочетете повече в нашия манифест: